Kinderfysiotherapie Kompas

Samenwerking met Dalton Hengelo Zuid

Sinds april 2017 hebben wij, Fysiotherapie Kompas, een samenwerking met basisschool Dalton Hengelo Zuid. Eén dag per week, de woensdag, ben ik op school aanwezig om daar kinderen van Dalton Hengelo Zuid kinderfysiotherapeutisch te onderzoeken en/of behandelen. Eén keer per jaar voer ik, samen met een collega, een motorische screening uit bij alle kinderen uit groep 2 door middel van een gymles. Ook kan ik een schrijfscreening uitvoeren bij kinderen vanaf groep 3 om te beoordelen of de motoriek de oorzaak is van een schrijfprobleem. Daarnaast heb ik overleg met de IB’er en leerkrachten over de motoriek van de kinderen. Ook kunnen ouders met vragen langskomen.

Wat is kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op het bewegend functioneren van kinderen van 0 tot 18 jaar. Kinderfysiotherapie ondersteunt en bevordert de ontwikkeling van de zintuigen en motoriek.

Wanneer kinderfysiotherapie?

Herkent u (één van) onderstaande klachten of heeft u een ‘niet pluis’ gevoel, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik beantwoord graag uw vragen en onderzoek of er reden is om tot behandeling over te gaan. Er kunnen problemen zijn met het bewegend functioneren als uw kind:

  • wiebelig en onrustig is, met name bij (school)taken;
  • houterig beweegt en/of vaak struikelt en/of moeite heeft met gym;
  • vaak voorwerpen laat vallen en ongelukjes heeft zoals stoten;
  • moeite heeft met schrijven
  • een voorkeurshouding heeft;
  • niet reageert zoals verwacht bij bijvoorbeeld aankijken, geluidjes maken of aanraken;
  • slap of juist heel gespannen aanvoelt;
  • passief of juist overactief is;
  • niet of laat gaat rollen, niet kruipt of gaat ‘billenschuiven’;
  • andere dingen heeft die u alarmeren.

 

Hoe verloopt een behandeling?

Wanneer u, of de leerkracht van uw kind, een hulpvraag heeft voor de kinderfysiotherapeut heeft kunt u een aanmeldformulier kinderfysiotherapie invullen en inleveren bij de leerkracht van uw kind of IB’er. Deze kan de leerkracht of IB’er aan u geven. Zij zorgen ervoor dat het formulier bij mij komt, zodat ik contact met u op kan nemen om een afspraak te maken. Natuurlijk kunt u ook op woensdag altijd even bij me binnenlopen (ik zit in de kamer naast de peuterspeelzaal).

Vervolgens ga ik, samen met u, een uitgebreid onderzoek uitvoeren en geef ik advies. Ik laat u zien waar het probleem ligt en hoe we samen uw kind kunnen helpen. Zo nodig ga ik uw kind behandelen. Het spel- en oefenmateriaal sluit aan op de leeftijd en belevingswereld van uw kind en mijn benadering kenmerkt zich door het plezier in bewegen.

De behandeling kan plaatsvinden op school of bij ons in de praktijk, afhankelijk van uw voorkeur. Als de behandeling op school plaatsvindt zal ik met u en de leerkracht afstemmen op welke tijd dit is, zodat uw kind geen belangrijke lessen mist.

Even voorstellen

Mijn naam is Wenke Broekkamp. In mei 2007 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Vier jaar later ben ik gestart met de masteropleiding tot kinderfysiotherapeut, welke ik in juni 2015 heb afgerond. Sinds december 2013 werk ik bij Fysiotherapie Kompas (voorheen Boersma CS). Onze praktijk is gevestigd in gezondheidscentrum Kompas in de wijk Groot-Driene.

Op woensdag ben ik aanwezig op Dalton Hengelo Zuid, waar u altijd langs kunt komen voor vragen. Kinderen met fijn motorische hulpvragen behandel ik in de kamer naast de peuterspeelzaal. Als er een grof motorische hulpvraag is vindt de behandeling in de speelzaal plaatst of, bij mooi weer, soms buiten.

Hebt u vragen, kom dan gerust langs. Ook kunt u bellen naar onze praktijk (074 – 256 41 34) of mailen (wenke@fysiotherapiekompas.nl / elisah@fysiotherapiekompas.nl). Meer informatie vindt u op www.fysiotherapiekompas.nl.